Începem cu răul. România-Slovacia: 2-3. Tenisul nu-i prea iubește pe băieți. N-avem echipă de Cupa Davis și nici speranțe pentru anii care vin. Marius Copil și Adrian Ungur sunt departe de prima sută mondială după destui ani de tenis, iar Horia Tecău și Florin Mergea nu joacă împreună – pe cale de consecință, valoarea dublului lor coboară mult sub suma valorilor individuale. În spatele acestor 4 jucători nu se vede nimeni. Federația Română de Tenis are vreo cugetare, vreo părere, ceva, în legătură cu asta?
Fetele, în schimb, au adus în tribunele Arenelor BNR aproape tot atâția spectatori câți anul trecut la BRD Bucharest Open – și pe o căldură de iad. Monica Niculescu, Andreea Mitu, Alexandra Dulgheru, Sorana Cârstea, Patricia Țig, Raluca Olaru, Ana Bogdan au arătat fiecare un tenis valoros și atractiv, cu momente de ținut minte.
Dacă reușește să-și lungească perioadele de concentrare și să-și îmbunătățească rezistența fizică, Andreea Mitu poate intra, nu peste mult timp, în Top 50 mondial.
M-a bucurat mult să revăd loviturile extraordinare ale Soranei Cârstea – sper să urce din nou la nivelul care a consacrat-o.
Alexandra Dulgheru rămâne o luptătoare superbă, capabilă să-și dea sufletul pe teren, chiar dacă o trădează genunchiul sau altceva din fizicul ei micuț.
Monica Niculescu joacă din ce în ce mai bine, doar oboseala a făcut-o să piardă în semifinala cu Sara Errani.
Și dacă o punem la socoteală și pe Irina Begu, constatăm că și în Fed Cup e greu să alcătuiești o echipă națională, dar dintr-un motiv invers decât în cazul Cupei Davis: avem prea multe jucătoare de nivel înalt!
În finală s-a întâmplat cum vă ziceam: explozia în lovituri a Annei Schmiedlova a învins tenisul speculativ și de anduranță al favoritei Sara Errani, într-un meci cu multe schimburi excepționale – scurte, contrascurte, loburi, voleuri – și tribune aproape pline. Sara a vociferat aproape tot timpul, Anna nu a scos niciun cuvânt, dar a reușit să depășească toate momentele psihologice grele și să revină în joc când părea terminată fizic. Blonda din Slovacia are doar 20 de ani și mi se pare foarte probabil s-o vedem avansând spre vârful ierarhiei WTA. Să ne amintim că sârbul Novak Djokovica debutat în circuitul ATP chiar în turneul de la București – avea 17 ani…
BRD Bucharest Open WTA este un turneu de mare folos popularizării tenisului în România. M-au impresionat încurajările familiare, calde, adresate de publicul oricum transpirat nu numai jucătoarelor românce care arau din greu zgura încinsă la peste 50 grade C. Din când în când se auzea și câte un „Hai Simona!”.